Før du læser

  • Hvordan var jæger-samler-samfundene?
  • Hvad er en myte?
  • Kan du finde eksempler på eksisterende jæger-samler-samfund?

Religion eller menneskets trang til religiøsitet er en svært definerbar størrelse, der inkorporerer både spirituelle, personlige og sociale dimensioner. Og dette fænomen er at se iblandt mennesker fra førhistorisk tids hulemalerier til det moderne menneskes søgen efter en mening med livet.

Religion er desuden et af de områder, hvor mennesket klart adskiller sig fra andre dyr, og hvor det instinktive dyriske i mennesket viger for noget andet, der er unikt menneskeligt.

Det er desuden en måde, hvorpå vi har forstået og forsøgt at påvirke naturen gennem kontakt med de overnaturlige kræfter via religiøse ritualer og bøn. Og når denne tro og disse ritualer er blevet udøvet, har det styrket fællesskabet iblandt medlemmerne af den religiøse gruppe, og samtidig været med til at skabe hierarkier og påvirke magtforholdene i gruppen.

Med tiden blev religionen en del af det politiske spil og en vigtig magtfaktor for at stadfæste høvdingenes og kongernes magt. Samtidig med samfundenes udvikling og stigende kompleksitet, blev religionerne også mere komplekse .

De første religioner menes at have blandet en tilbedelse af naturen og det åndelige oftest repræsenteret gennem enten forfædrenes ånder eller gudelignende kræfter. Baggrunden for denne opfattelse af fortidens jæger-samler-samfund er opstået både på baggrund af de fortidslevn, som vi har fundet samt dét, som vi kender fra stadig eksisterende afsidesliggende stammekulturer i bl.a. Amazonas regnskove eller de isolerede øsamfund i Indonesien.

For mange af de tidlige religioner indholdt alle naturens elementer en ånd eller sjæl, så alt fra dyr til sten og træer havde en ånd på lige fod med mennesker, og man skulle derfor behandle naturen med respekt.

Desuden etablerede disse tidligere religioner deres myter på baggrund af naturen omkring dem. Her kunne både sol og måne fx have en central rolle og måske var en del af en længere myte om kampen mellem solguden og mørket.

Udover dette har man brugt religionen til at forklare årsagerne til store ofte voldsomme og altødelæggende naturfænomener som oversvømmelser, vulkaner, orkaner o.l. Forklaringen kunne fx være gudernes vrede over menneskene, hvorfor ritualer for at tilnærme sig guderne ville være at påskønne for at kunne undgå denne vrede.

På samme måde blev svaret på skabelsen, både universets og de første menneskers skabelse og endeligt, forsøgt forklaret ud fra den natur som samfundet var omgivet af og/eller den kultur som samfundet var rundet af.


Diskussion og refleksion

  • Kan du forstå de tidlige samfunds måde at være religiøse på?
  • Kan du se ligheder mellem de tidlige menneskers tilgang til religion og moderne menneskers forhold til religioner eller det spirituelle?
  • Kan du se ligheder mellem de tidlige menneskers tilgang til religion og moderne ikke-troende menneskers tilgang til livet?